A nagyvilág hírei és egyes külpolitikai kérdések magyar szemmel, 2008

November végén és december első felében a híradások világszerte számos incidenstől voltak hangosak. A Mumbai/Bombay-i merénylet, a bangkoki repülőtér lezárása, a görögországi zavargások és a Malév dolgozók sztrájkja. Kíváncsiak voltunk a magyarok miként vélekednek ezen eseményekről, hatásukról. Továbbá ezúttal is vizsgáltuk egyes külföldi politikusok kedveltségét.





India, Thaiföld

Tízből nyolc megkérdezett halott a Mumbai/Bombay-i merényletről (78,3%) illetve a bangkoki reptér lezárásáról (81,7%). Mindkét témában a nők és a 40 év felettiek tájékozottabbnak bizonyultak.


 1. ábra


 
 2. ábra
Megkérdeztük a válaszadóktól azt is, hogy mit gondolnak milyen hatással lesznek ezek az események az érintett országok idegenforgalmára. A válaszadók hozzávetőlegesen ¼-e nem tudott véleményt nyilvánítani-e kérdésekben, akik viszont válaszoltak, úgy gondolták, hogy az indiai túrizmusra negatívabb hatás fognak gyakorolni a történések, mint a thaiföldire. Mindkét ország esetében 2-2% vélte úgy, hogy az incidenseknek semmilyen hatása nem lesz az idegenforgalomra, azt hogy csak kismértékű (ötfokú skálán kettes érték) India esetében 10,9%, Thaiföld esetében 19,6%. Azt hogy nagyon is jelentős csapást fog mérni az érintett országok turizmusára a két szomorú esemény, a megkérdezettek 17,6%-a (India), illetve 13,2%-a (Thaiföld) válaszolta.

 
 3. ábra

 
 4. ábra
Görögország

Szinte minden megkérdezett (92,9%) hallott arról, hogy Görögországban zavargások törtek ki, miután egy rendőr lelőtt Athénban egy 15 éves fiút, aki társaival együtt rátámadt egy rendőrautóra.

 
 5. ábra
Arról, hogy a görögországi zavargások átterjedtek több országra is (Olaszország, Spanyolország, illetve berlini, londoni, párizsi görög követségeknél) már csak válaszadók 2/3-a hallott (64,7%) és ennél is kevesebben, 37,9% értesült arról, hogy az Amnesty International azt állítja, hogy a görög rendőrök a békés tüntetőket is bántalmazzák.

 
 6. ábra

 
 7. ábra
Azzal az állítással, hogy a görögországi tüntetések legfőbb mozgatórugója az általános elégedetlenség, a megkérdezettek többsége egyet értett, 1/5-ük utasította ezt el.

 
 8. ábra
Sztrájk Ferihegyen

A ferihegyi sztrájkról is szinte mindenki hallott, 91,8% válaszolt igennel a vonatkozó kérdésre. Akik hallottak a sztrájkról, azt, hogy mennyire értenek egyet a sztrájkolók követeléseivel a válaszadók egy ötfokú skála segítségével adhatták meg. A megkérdezettek egy-egy negyede a két szélső értéket választotta, azaz azt mondták, hogy egyáltalán nem értenek ezzel egyet, illetve hogy teljes mértékben egyet értenek vele. 37,6% választotta a középső értéket, azaz részben egyet ért, részben nem.

 
 9. ábra

 
 10. ábra
A többség úgy vélekedik, hogy jelen helyzetben Ferihegyen nem a munkabeszüntetés a legmegfelelőbb érvényesítő eszköz. Azok akik teljes mértékben egyet értenek azzal, hogy ez a legmegfelelőbb eljárás mindössze a válaszadók 11,6%-át teszik ki.

 
 11. ábra
Azoknak, akik hallottak a Ferihegyi sztrájkról 91,9%-uk értesült arról is, hogy a MÁV és a BKV dolgozói is sztrájkra készülnek.

 
 12. ábra
A témával kapcsolatban végül arra is megkértük a válaszadókat mondják el, általában hogy vélekednek a sztrájkokról. 18% teljes mértékben elfogadhatónak tartja az érdekérvényesítésnek ezt a módját, míg 21,0% egyáltalán nem tartja elfogadhatónak. A legtöbben, 23,2% azt választották, hogy a sztrájk csak akkor helyénvaló, ha előtte már minden mást megpróbáltak az érintettek. 14,5% ugyan elfogadhatónak tartja a sztrájkolást, de csak szélsőséges esetekben, míg 10,8% annak függvényében alakítja ki erről véleményét, hogy kik azok, akik sztrájkolnak.

 
 13. ábra
Külföldi politikusok népszerűsége

A külföldi politikusok közül egyértelműen Barack Obama a magyarok favoritja, közel minden 3. válaszadó (32,8%) találta nagyon szimpatikusnak, Angela Merkel német kancellárt - aki a második a népszerűségi listán - már 10%-kal kevesebben (22,6%) kedvelik ennyire. A sorban a 3.és a 4. Hillary Clinton és Nicolas Sarkozy, kettőjük megítélése hasonlatos. A vizsgált hat személy közül a legkevésbé szimpatikusnak Vlagyimir Putyint és George Busht találták a megkérdezettek.

 
 14. ábra
A kutatás 2008. decemberének harmadik hetében zajlott, országos reprezentatív mintán. Mintanagyság: 500 fő. A mérés hibahatára 95%-os valószínűségi szint mellett maximum +/-4,4%.