A nagyvilág hírei és egyes külpolitikai kérdések magyar szemmel, 2010

 
Külpolitikai kérdésekkel foglalkozó kutatásaink sorában ezúttal is felmértük hat külföldi politikus népszerűségét, továbbá az elmúlt időkben Nyugat-Európa szerte jó néhányszor felmerült muszlim női ruhaviseletek korlátozásáról kérdeztük válaszadóinkat.

 




A muszlim nők arcát eltakaró ruházatok nyilvános helyeken történő viselésével kapcsolatban a magyar lakosság meglehetősen toleránsnak bizonyult. Közel tízből nyolc válaszadó (78%) nyilatkozott úgy, hogy nem szabadna előírni, hogy ki milyen ruhát viselhet, 14% tartana szükségesnek valamiféle korlátozást, míg 9% nem tudott vagy nem akart a kérdésre válaszolni. Azok, akik csak a teljes arcot elfedő, a szemnek legfeljebb résnyi kitekintést engedő ruházat (burka, nikáb) viselését tiltanák az összes megkérdezett 8%-át teszik ki. Ennél is kevesebben (6%) vélik úgy az arcot szabadon hagyó kendők viselését is tiltani kellene nyilvános helyeken.

 1. ábra
Nem és kor szerinti bontásban vizsgálva az érdemi válaszokat (nem tudja és nem válaszol nélkül), a nők és a fiatalabbak megengedőbbnek míg a férfiak, és az idősebbek szigorúbbnak mutatkoztak a kérdésben. A tiltás mellett legtöbben az 50 fölötti férfiak közül állnak, 26%-uk vélekedik így.

 
 2. ábra
Ahogy a korábbiakban is, most is a vizsgált külföldi politikusok közül Barack Obamát találták a legszimpatikusabbnak a magyarok, míg a legelutasítottabb Vlagyimir Putyin és George Bush lett.

 
 3. ábra
A kutatás 2010. február végén és március legelején zajlott, országos reprezentatív mintán. Mintanagyság: 514 fő. A mérés hibahatára 95%-os valószínűségi szint mellett maximum +/-4,4%.