Felmérés a 2012-es londoni nyári olimpiáról, 2012


Júniusi villámkutatásunkban 2012-es londoni nyári olimpiával kapcsolatban kérdeztük a lakosságot. Összességében a magyarok a közepesnél jobban érdeklődnek a sportesemény iránt (átlag 3,3-as osztályzatot adtak egy ötfokú skálán).
A válaszadók valamivel több, mint fele (51,3%) nyilatkozott úgy, hogy kifejezetten érdekli az olimpia, míg 17%-a mondta azt, hogy egyáltalán nem hozza lázba a verseny.

 1. ábra
 
Ahogy várható volt, a férfiak jobban lelkesednek az ötkarikás játékokért, mint a nők - a különbség az érdeklődés mértékében mutatkozik meg. A férfiak 16%-a, a nők 18%-a mondta azt, hogy egyáltalán nem foglalkoztatja őt az esemény, ez az eltérés nem szignifikáns.

 2. ábra

Az olimpiával kapcsolatos érdeklődés átlag értékeit vizsgálva az látható, hogy leginkább a 30-49 éves korosztályt hozza lázba az esemény. Érdekesség még a vélemények iskolázottság szerinti megoszlása is. Míg a nyolc általánost végzettek átlagban csupán 2,9-es értéket választottak, a diplomával rendelkezők 3,9-est.


3. ábra

Mindössze százból egy válaszadó mondta azt, hogy biztosan ellátogat Londonba az olimpia idején, továbbá százból hárman elképzelhetőnek tartják ezt. A válaszadók többsége (85%) különböző gyakorisággal ugyan, de a médiában élőben követni fogja a játékokat. A megkérdezettek közel fele (49%) nyilatkozott úgy, hogy többnyire vagy szinte végig követi élőben az eseményt.

 
4. ábra

5. ábra

E kérdésben már lényegesebb különbség mutatkozik a két nem között. Míg a férfiak 57%-a fogja gyakran nézni, hallgatni tévében, rádióban, vagy interneten keresztül az olimpiai közvetítéseket, addig a nőknek csak 41%-a.
A kor és iskolai végzettség tekintetében különbségek az egyes csoportok között hasonlóak ahhoz, mint amit a játékok iránti érdeklődésnél láthattunk. A 30-49 éves korosztály tagjai és a diplomások kíváncsiak leginkább a közvetítésekre.

6. ábra

Megkérdeztük a válaszadóktól azt is, hogy hány olimpia érmet várnak a magyar versenyzőktől. A felmérésben részt vevők 1/5-e nem adott érdemi választ. Azoknak a 2/3-a, akik tudtak és akartak a kérdésre válaszolni 5-14 érmet vár. (2008-ban Pekingben 10, 2004-ben Athénban és 2000-ben Sydneyben 17-17 érmet nyertek a magyar játékosok.) A férfiak, a fiatalabbak (18-39 év közöttiek) és a diplomások bizakodóbbak e tekintetben.
 
7. ábra

Eredményeink szerint a magyar lakosság leginkább az úszás iránt érdeklődik (30%), de népszerű a vízilabda (16%) és az egyéb labdajátékok (18%) , valamint a kajak-kenu (12%) is.
A nőket jobban érdekli az úszás és a torna, mint a férfiakat. Bár minden korosztályban az úszás bizonyult a legnépszerűbb versenyszámnak, az 50 év felettiek az átlagnál is jobban érdeklődnek ez iránt, a vízilabda pedig a diplomások körében a legkedveltebb.
 
8. ábra
A felmérésről készült infografikát ld. ITT.
A kutatás 2012. június végén készült. A minta reprezentatív a felnőtt magyar lakosságra nem, kor, iskolai végzettség, településtípus és régió szerint (a minta torzulásai súlyozással lettek korrigálva). Mintanagyság: 820 fő. A mérés mintavételből eredő hibahatára 95%-os valószínűségi szint mellett +/- 3,4%.