Karácsonyi készülődés a 60+ generáció körében, 2021

 


Idei karácsonyi kutatásunkban az ünnepi előkészületekről kérdeztük a 60 év feletti magyar lakosságot. Arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan hangolódnak az ünnepi időszakra, kivel és hol tervezik eltölteni a szentestét, lesz-e újdonság a menüben vagy a klasszikus ünnepi ízek kerülnek idén is az asztalra.

Az előkészületeket válaszadóink 3/5-e legalább az ünnepek előtt néhány héttel megkezdi, ugyanakkor egytizedük az utolsó pillanatra hagyja a készülődést. Az ezüstgeneráció minden huszadik tagja úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem karácsonyozik.

A szentestét a megkérdezettek 60 százaléka tölti családja/barátai körében, valamivel több, mint 1/4-ük vendégek nélkül szűk körben otthon lesz, de nem egyedül. Ugyanakkor a 60 év felettiek 12 százalékának nem lesz társasága december 24-én este. Feltételezhetően a járványhelyzettel is összefüggésben áll az, hogy nagyon kevesen - a megkérdezettek 1 százaléka - nyilatkoztak úgy, hogy egyéb helyen töltik a szentestét.

Szerettük volna azt is megtudni, kinek milyen karácsonyfája lesz idén. A legnépszerűbb a műfenyő lett, a kérdezettek csaknem fele választja ezt a lehetőséget, de sokan (a 60 felettiek 1/3-a) ragaszkodnak a hagyományos kivágott fához. Cserepes fenyőt vagy egyéb alternatív megoldást kevesen választanak (7 illetve 5 százalék), míg a válaszadók 8 százaléka nem tervez semmilyen fát díszíteni. 

A kutatás eredményeit infografikán is összefoglaltuk: 

Embed kód az infografika beágyazásához:




Megjegyzések