Feketén, tejjel, habosan? Kávéfogyasztási szokásokról kutattunk

"Nincs a világon olyan probléma, amit ne oldana meg egy csésze kávé!" - Beck Tamás magyar író és költő mondta ezt, akinek soraival nagyon sokan tudnak azonosulni. Kutatásunkkal utánajártunk, mennyire népszerű hazánkban ez az ikonikus ital, mivel és milyen gyakran fogyasztjuk.

Úgy tűnik mindennapjaink szerves részét képezi a kávé: a megkérdezettek 71 %-a napi rendszerességgel fogyasztja, közülük 46% napi több alkalommal is. A válaszadók 18%-a mondta azt, hogy soha nem fogyaszt kávét.
A napi szinten kávéfogyasztók nem csak otthonukban (88%), munkahelyükön vagy iskolájukban is fogyasztanak kávét rendszeresen (29%) vagy legalább alkalmanként (20%). A vendéglátóhelyek nem lettek ilyen népszerűek, a megkérdezettek csupán 5%-a iszik rendszeresen ilyen helyeken kávét, viszont alkalmankénti látogatást majdnem a kávéfogyasztók fele (48%) jelölt meg.
A legnépszerűbb forma kétségkívül az őrölt kávé (69%), mely után fej-fej mellett következik a szemes (16%) és az instant kávé (15%), ezzel a kapszulás verziót a legutolsó helyre szorítva (9%).
A nemek között megfigyelhetők eltérések: a nők gyakrabban fogyasztanak kávét, 77%-uk iszik naponta, a férfiaknál ez arány 65%. Ha az ízesítési szokásokat nézzük, akkor a leggyakrabban a cukorért nyúlunk. A férfiak 67%-a, a nők 57%-a issza így, míg édesítőszerrel a férfiak 19%-a és a nők 33%-a. Az alkohol lett a legritkább ízesítő, amit használnak kávéhoz: a férfiak 9%, a nők csupán 4%-a jelölte meg. Az is kiderült, hogy a férfiak közel egyharmada feketén is szereti (34%), míg a nők csupán 20%-a fogyasztja így.
Kétségkívül karakteres, finom íze van ennek az italnak, de arra kérdésre, hogy iszik-e Ön koffeinmentes kávét, a válaszadók 80%-a nemmel felelt, így a kávéfogyasztás fő okaként a koffein élénkítő, pezsdítő hatását lehet feltételezni.
Ezt támaszthatja alá az is, hogy a koffeinmentes kávé az 50 év felettiek körében népszerűbb, mint a fiatalabbaknál (50 év felettiek  26,2%-a szokott fogyasztani koffeinmentes kávét, míg az 50 év alattiak csak 14,3%-a). 


Eredményeink összesítve megtekinthetőek az alábbi infografikán is:











Embed kód az infografika beágyazásához:





Megjegyzések