Karácsonyi készülődés a magyar felnőtt lakosság körében

Napjainkra a karácsonyi ünnep kapcsán számos különböző szokásalakult ki. Kutatásunkban ezeknek a szokásoknak a megismerését tűztük ki célul, többek között olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy a magyar felnőttek hogyan töltik a karácsonyt, milyen faállítási szokások jellemzőek rájuk.


Az ünnepi előkészületekkel kapcsolatban érdekes információ, hogy azok, akik viszonylag korán elkezdenek készülődni nagy részét tették ki a kérdezetteinknek (23% minimum 1-2 hónnappal előtte, 32% legalább néhány héttel előtte elkezd készülődni), de a relatíve sokan voltak azok is, akik az utolsó pillanatra hagyják ezt (15%); a válaszadók 12%-a pedig egyáltalán nem is karácsonyozik. További érdekesség, hogy a magasabb iskolai végzettségűekre jellemzőbb, hogy korán lát neki az előkészületeknek.

A szentestével kapcsolatban a legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy ismerősök, vagy a család társaságában töltik azt. 24% mondta azt, hogy hozzá érkeznek családtagok, 23% maga megy családhoz, illetve 35% említette, hogy otthon marad, de nem egyedül tölti a karácsonyt, míg minden tizedik honfitársunk egyedül tölti ezt az estét. Egyértelműen kimutatható, hogy különböző korosztályokhoz különböző szokások is társulnak e tekintetben: jellemzően fiatalabbak mennek az idősebbekhez. Míg a 18-29 év közöttiek 13%-ához érkeznek családtagok az ünnepekre, addig a 60 év felettiek körében ez az arány már 31%, illetve a 18-29 közötti korosztályban a válaszadók jelentős többsége (42%) mondta azt, hogy maga megy a családhoz erre az időszakra, addig a 60 felettieknek 19%-a.

A karácsonyi menü tekintetében egyértelmű konszenzus volt a válaszadók között abban a tekintetben, hogy milyen típusú ételeket preferálnak. A kérdezettek 77% válaszolt úgy, hogy hagyományos ételek kerülnek náluk az asztalra, míg rendszeresen újítani a menün a válaszadóknak csak 20%-a szokott.

A faállítási szokások tekintetében már különböző válaszok születtek. A kivágott fenyő és a műfa egyértelműen a két legnépszerűbb választás volt, előbbit a kérdezettek 37%-a, míg utóbbit 40%-a említette. A 18-29 évesek a leghajlamosabbak a kivágott fenyő állítására, 57%-uk tesz így. Az iskolai végzettség szerint is mutatkoztak különbségek, a magasabb végzettségűekre jellemzőbb a kivágott fenyő állítása.

Eredményeink összesítve megtekinthetőek az alábbi infografikán is:



Embed kód az infografika beágyazásához:





Megjegyzések