Itt a teaidő!

Legyen téli mínusz vagy forró nyár, a teát évszakoktól függetlenül szívesen fogyasztjuk. De pontosan hogyan? 1 cukorral vagy kis citrommal? Feketét vagy inkább zöldet? Ezekre a kérdésekre is kerestük a választ a teafogyasztási szokásokról szóló kutatásunkban.



A magyar lakosság gyakori tea fogyasztónak mondható; a kutatásunkban résztvevők 60%-a nyilatkozott úgy, hogy legalább hetente többször fogyasztja ezt az italt. 12% naponta többször is issza, a napi egyszeri fogyasztók aránya 22%, 26% pedig heti néhány alkalommal fogyaszt valamilyen teát. Népszerűsége érthető, mert jótékony hatásain túl, sokféle fajtájának és ízesítési lehetőségének köszönhetően mindenki úgy ihatja a teát, ahogy szereti.
Kutatásunk szerint a gyümölcstea egyértelműen a legnépszerűbb fajta: 83% fogyasztja rendszeresen vagy alkalmanként.
A fekete (59%), zöld (61%) és gyógytea (60%) kedveltségében nincs jelentős különbség. Az egyéb teát fogyasztók aránya 23%, ami a többi, külön nem említett változatokat jelenti. A fiatal korsztálynál (18-29 év közöttiek) a legmagasabb ez a kategória (40% - míg a 30-59 év közötti korosztálynál 22%, a 60 év felettiek körében már csak 15%), ami azzal magyarázható, hogy a fiatalok nyitottabbak az újdonságok kipróbálására, amik a teákat tekintve jelentheti a mostanában egyre ismertebbé váló mate, matcha vagy a virágzó teákat is. 
Sokfélék vagyunk, sokféleképpen ízesítünk. A válaszok alapján a citrom (87%) és a cukor (68%) a domináns, de a méz (63%) és az édesítőszer (26%) is népszerű, az alkohol már kisebb mértékben (11%), de jelen van. A legkevésbé népszerű mód pedig a tej lett a magyar válaszadók szerint (7%).
Nemek tekintetében a nők körében népszerűbbek a gyógyteák: 68%-uk szokott inni gyógyteákat, míg a férfiak 52%-a. Viszont a gyümölcstea mindkét nemnél a legnépszerűbb fajta (nők 85%-a és a férfiak 80%-a fogyasztja). Férfiak és nők is hasonlóan ízesítik teájukat, minimális különbség, hogy a nők körében népszerűbb a méz (nők 71%-a, férfiak 55%-a használja ízesítőként).


Eredményeink összesítve megtekinthetőek az alábbi infografikán is:







Embed kód az infografika beágyazásához:






Megjegyzések