Húst hússal? Melyikből, mennyit fogyasztunk?

A magyar gasztronómia híres arról, hogy elképzelhetetlen különböző húsok nélkül. Az azonban egy másik kérdés, hogy a magyar lakosság hogyan viszonyul a húsfogyasztáshoz és a húsételekhez.


Kutatásunkban olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy a magyarok milyen rendszerességgel fogyasztanak húsokat, mely húsféléket preferálják és milyen gyakran szokták ezeket fogyasztani.
Eredményeink szerint a válaszadók túlnyomó többsége gyakori húsfogyasztó, 77%-uknak hetente többször kerül húsétel az asztalára; és közel minden harmadik honfitársunknak mindennapi tápláléka ez az étel.
A különböző húsfélék fogyasztási gyakorisága jelentős eltéréseket mutat. A csirke és a sertés egyértelműen a mindennapi étkezéseinek része. Előbbit a kérdezettek 73%-a, míg az utóbbit 45%-a fogyasztja rendszeresen. Az egyéb húsok népszerűsége jelentősen elmarad ettől.
Halat a válaszadók 16%-a, a marhát 11%-a, más szárnyasokat (amely nem csirke) 13%-a, vadhúst 2%-a és egyéb húsokat 5%-a jelölte meg rendszeresen fogyasztott ételként.
Demográfiai csoportokra vetítve is érdekes eredményekre jutottunk. Míg a legtöbb húsféle fogyasztásában nem mutatkozott különbség a nemek között, addig a vadhús esetében a férfiak nagyobb hajlandóságot mutattak ezek fogyasztására: 57% jelezte, hogy szokott ilyet fogyasztani, míg a nőknek csak 33%-a. Az olyan húsok esetében is igaz ez, amelyek nem tartoznak a szárnyasok, a sertés-, a marha- és a halhúsok és csoportjába, a férfiak 48%-a, a nők 28%-a szokott ilyet enni.
Az életkort vizsgálva is a vadhúsok és egyéb húsok esetében mutatkoznak különbségek: a 60 év feletti korosztály sokkal kevésbé bizonyult nyitottnak ezekre. A 40 év alattiak közül minden második szokott ilyen húsokat enni, míg a 60 felettiek körében csak minden negyedik megkérdezett.

Eredményeink összesítve megtekinthetőek az alábbi infografikán is:



Embed kód az infografika beágyazásához:





Megjegyzések